Kolumnini Nurmijärven Uutisissa: ”Kuka tän rumban maksaa?”

 

Tämä kolumnini nousi jälleen esiin Nurmijärven Paikallispolitiikka -ryhmässä, ja ihan syystäkin. Postaan sen siksi nyt myös tähän omaan blogiini.

 

Kalle Mustonen

Nurmijärvi on siitä harvinainen kunta, että siinä missä muissa kunnissa ympäri Suomea toivotaan uusia hyviä veronmaksajia, niin Nurmijärvellä heidän tulonsa koitetaan estää mahdollisimman tehokkaasti.

2000-luvun alussa Nurmijärvelle rakentui kyliin lähes 100 uutta omakotitaloa per vuosi. Viime vuosina määrä on pahimmillaan tippunut alle 20:n. Tämä näkyy lasten määrän vähenemisenä, kyläkoulujen ahdinkona ja kunnan talouden ahdinkona.

Yksi keskituloinen pariskunta, joka rakentaa uuden omakotitalon, tuo kunnalle yli 15000 euroa verotuloja. Mikäli koko 2000-luvun haja-asutusalueille olisi joka vuosi rakennettu 100 uutta omakotitaloa enemmän kuin mitä on tehty, niin kunta saisi tänä vuonna yli 30 miljoonaa euroa enemmän verotuloja.

Nurmijärven taloudella menisi hyvin, eikä kukaan olisi ikinä edes ajatellut Nuuka-ohjelmaa. Kenenkään ei tarvitsisi pohtia, että säästetäänkö rahaa katuhiekkojen puhdistamisesta vai A2-kielen opetuksesta.

Kyliin rakentavat ovat kunnalle lottovoitto myös siinä, että he eivät maksa kunnalle mitään. He kustantavat itse vesikaivot, lokakaivot, internet- ja sähköyhteydet, tiet jne. Kylään rakentanut tuo kunnalle heti ”voittoa”.

Uusien rakentajien lapset tuovat kunnalle päivähoito- ja koulukuluja – sekä kylissä että taajamissa. Monissa kylissä kouluissa on kuitenkin tilaa. Tyhjiä pulpetteja. Näihin kyliin rakentavat eivät siten koulukustannuksia kasvata juuri lainkaan, koska seinät ja opettajat ovat jo paikalla joka tapauksessa. Lisäkustannus tulee täten vain kouluruoka-annoksista ja koulukirjoista, joskus koulukuljetuksista.

Ongelmat johtuvat siitä, että Nurmijärvellä lakeja ja asetuksia on luettu kuin piru raamattua: keksitty kaikki mahdolliset ja mahdottomat keinot estää kyliin rakentaminen.

Emätilaperiaatetta, joka ei ole laki, käytetään jatkuvasti eväämään rakennuslupia. Sitä ei edes saisi käyttää missään muualla kuin vesistöjen rannoilla. Silti Nurmijärvellä kaikissa suunnittelutarveratkaisuissa ja osayleiskaavissa mainitaan emätilat. Aina.

Ajatelkaa, jos yritykselle sanottaisiin, että se ei saa myydä eikä laajentaa, koska v.1959 jälkeen yksi yhtiön haara on tehnyt fuusion toisen yrityksen kanssa. Näin kylissä toimitaan jokainen kuukausi – ja emätilaperiaatteeseen vedoten estetään maanomistajia saamasta rakennuslupia.

Isäni totesi aikoinaaan, että: ”Kuka tän rumban maksaa?” Nurmijärvellä hyvin pitkälti omakotitalojen rakentajat ja asukkaat. Taajamissa ja kylissä. Päästetään heidät sisään – myös haja-asutusalueille.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kesk.)

 

Linkki:

Nurmijärven Uutiset Kalle Mustosen kolumni

Kommentit